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꽃증편[Jeungpyeon]
퐁신퐁신한 식감이 매력적인 증편. 겨울을 연상하게 하는 하얀 모습과는 달리, 발효가 중점이 되는 떡이라 여름에 만들어먹기 제일 좋은 떡이랍니다. 조리과정자체는 어렵거나 많지는 않지만, 오래 기다려서 먹는 떡인 증편에 꽃을 얹어 화사하게 만들어 보았어요.
재료
멥쌀가루 2컵 반, 막걸리 55g, 따뜻한 물 50g, 설탕 40g, 소금 2g, 식용꽃
만들기
1. 따뜻한 물에 설탕과 소금을 넣고 저어가며 설탕을 녹여주세요.
2. 막걸리를 넣고 같이 섞어주세요.
3. 멥쌀가루에 막걸리 섞은 물을 넣고 섞어줍니다.
4. 35° ~ 40°정도의 온도에서 4시간동안 발효시켜줍니다.
5. 1차 발효된 반죽의 공기를 뺀 후 2시간 동안 다시 발효시켜주세요.
6. 2차 발효된 반죽의 공기를 뺀 후 다시 1시간동안 발효시켜줍니다.
7. 발효의 상태에 따라 발효시간이 다를 수 있습니다.
8. 식용유를 바른 틀에 70%정도 채워주세요.
9. 40°정도로 물을 데운 수증기에 찜기를 올린 후 15분간 발효시켜줍니다.
10. 약불에서 5분 쎈불에서 10분 약불에서 3분간 쪄주세요.
11. 꽃을 얻은 후 뚜껑을 닫고 2분간 약불에서 더 쪄줍니다.
[English Recipe]
It's a lovely rice cake with a pungent texture. Unlike the white one reminiscent of winter, fermented rice cakes are the most popular rice cakes for summer. The cooking process itself is not difficult or too much, but it is a long-awaited rice cake. Today, we put food flowers on the Jeungpyeon to make them feel better.
Ingredient
2 and Half Cup of Rice Flour, 55g of makgeolli, 50g of warm water, 40g of sugar, 2g of salt, edible flowers
Recipe
1. Add sugar and salt in warm water and dissolve sugar while stirring.
2. Add makgeolli and mix together.
3. Mix rice flour with makgeolli mixed water.
4. Let ferment for 4 hours at a temperature between 35° and 40°.
5. Drain the air out of the first fermented dough and allow to ferment again for 2 hours.
6. Drain the air out of the second fermented dough and let it ferment for another hour.
7. Depending on the state of fermentation, the fermentation time may vary.
8. Fill the greased mold about 70%.
9. Place steamer in water vapour heated to 40° or so and ferment for 15 minutes.
10. Steam on low heat for 5 minutes, on low heat for 10 minutes, on low heat for 3 minutes.
11. After getting the flowers, close the lid and steam over low heat for 2 minutes.
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