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시래기 불고기 전골 (dried radish greens Bulgogi Hot Pot)
자칫 컨디션이 좋지 않을 때 고기요리를 먹으면 속이 부대끼곤 하는데, 그럴때 좋은 요리가 바로 이 요리에요. 깔끔하고 속이 편안한데다, 든든하기까지해서 먹고나면 기분이 좋아지는 시래기 불고기 전골입니다.
재료
소불고기용 300g, 시래기 400g, 멸치 다시마육수 4컵, 표고버섯 4개, 팽이버섯, 파1/2개, 된장 1&1/2Tbs, 액젓 1Tbs, 맛술 1Tbs, 후추, 홍 청양고추, 청 청양고추, 다진마늘 1Tbs
진간장 1&1/2Tbs, 맛간장 1Tbs, 소금 약간, 들기름 2Tbs, 당면 80g
만들기
1. 소고기의 핏물을 제거해주세요.
2. 적당한 크기로 썰어주세요.
3. 진간장, 맛술, 액젓, 다진마늘을 넣고 버무려주세요.
4. 20분간 재워 주세요.
5. 삶은 시래기의 겉 껍질을 벗겨주세요.
6. 적당한 크기로 썰어주세요.
7. 된장, 들기름, 다진마늘을 넣고 버무려 주세요.
8. 20분간 재워 주세요.
9. 당면을 20분간 불려주세요.
10. 표고버섯과 팽이버섯을 적당한 크기로 썰어주세요.
11. 냄비에 당면, 시래기, 버섯, 파, 고추, 불고기를 담아주세요.
12. 멸치 다시마육수를 부어주세요.
13. 쎈불에서 끓기 시작하면 중약불로 줄인후 5분간 끓여주세요.
14. 육수가 부족하면 육수나 물을 더 넣어주세요.
15. 맛간장과 소금으로 간을 해주세요.
16. 후추를 넣어주세요.
[English Recipe]
If you eat meat when you're not feeling well, you'll feel sick, and this is the best dish for you. It's a dried radish greens bulgogi hot pot that makes you feel good after eating it because it's clean and comfortable.
Ingredient
300g for beef bulgogi, 400g of dried radish kimchi, 4 cups of anchovy kelp stock, 4 Pyogo mushrooms, enoki mushrooms, Half of green onions, 1&1/2Tbs of soybean paste, 1Tbs of fish sauce, 1Tbs of cooking wine, pepper, Red cheongyang pepper, Green cheongyang pepper, 1Tbs of minced garlic
1&1/2Tbs of thick soy sauce, 1Tbs of flavored soy sauce, a little salt, 2Tbs of perilla oil, 80g of glass noodles
Recipe
1. Remove the blood from the beef.
2. Cut it into appropriate sizes.
3. Add thick soy sauce, cooking wine, fish sauce and minced garlic and mix.
4. Let me sleep for 20 minutes.
5. Peel off the surface of the dried radish leaves.
6. Cut it into appropriate sizes.
7. Add soybean paste, perilla oil, and minced garlic and mix.
8. Let me sleep for 20 minutes.
9. Soak the glass noodles for 20 minutes.
10. Cut shiitake and enoki mushrooms into appropriate sizes.
11. Put glass noodles, dried radish greens, mushrooms, green onions, peppers, and bulgogi in a pot.
12. Pour in anchovy kelp stock.
13. When it starts to boil over high heat, lower the heat to medium low and simmer for 5 minutes.
14. If there is not enough broth, add more broth or water.
15. Season with soy sauce and salt.
16. Add the pepper.
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