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꿀설기 [Honey steamed white rice cake]
만들어달라고 말씀해주신지는 꽤 되었는데, 어쩌다보니 이제야 올리게 되네요. 다섯가지 재료로 쉽게 만드는 꿀설기입니다. 아이들 간식으로도, 선물용으로도 나쁘지 않아요. 저희는 깨끗하게 흰색으로 만들어보았어요. 간단하지만 의외로 고급스러운 느낌이 드는 음식입니다.
재료
멥쌀가루 4 1/2컵, 설탕 2Ts, 흑설탕 3/4컵, 콩가루 2Ts, 우유 7Ts
만들기
1. 멥쌀을 깨끗하게 씻어 5시간동안 불려준 다음 체에 받쳐 물기를 빼고 방앗간에서 빻아옵니다
2. 멥쌀을 빻을 때 소금을 넣어 달라고 하세요.
3. 흙설탕 3/4컵에 콩가루를 섞어줍니다.
4. 멥쌀가루를 체에 내려 공기층을 만들어주세요.
5. 멥쌀가루에 우유 7Ts,를 넣고 비벼가며 잘 섞어줍니다.
6. 뭉쳤을 때 쉽게 부서지지 않고 엄지로 눌러보았을 때 부서지는 상태로 수분을 조절해줍니다.
7. 다시 한 번 체에 내려주세요.
8. 설탕 2Ts를 넣고 수저를 이용하여 섞어줍니다.
9. 설탕을 기호에 맞게 조절해주세요.
10.찜기에 젖은 면보를 깔고 무스링에 쌀가루 - 흑설탕 - 쌀가루 순으로 넣어줍니다.
11. 김이 오르는 찜기에 올려 20분간 쪄준다음 5분간 뜸을 들여줍니다.
12. 도마나 쟁반에 설기 위면을 받쳐 뒤집은 다음 시트지를 떼어줍니다.
13. 설기의 노화를 지연시키기위해 한김 나가면 랩을 씌워주세요.
[English Recipe]
It's been a while since you asked me to make it, but I'm finally getting it up. It's a Honey steamed white rice cake made of five ingredients easily. It's not bad for children's snacks and gifts. We tried making it clean and white. It's simple, but it feels surprisingly luxurious.
Ingredient
4 1/2 cup of nonglutinous rice powder, 2Ts of sugar, 3/4 Cup of brown sugar, 2Ts of bean flour, 7Ts of Milk
Recipe
1. Wash rice clean and macerate for 5 hours, then sieve the water out and grind it in the mill.
2. Ask for salt when grinding rice.
3. Combine bean flour in 3/4 cups of brown sugar.
4. Sieve the rice flour down to form an air layer.
5. Put 7Ts of milk in the rice flour and mix well by rubbing.
6. It doesn't break easily when lumped, but when pressed with the thumb, it's a good kneading condition.
7. Please sieve it again.
8. Add 2Ts of sugar and mix using a spoon.
9. Adjust sugar to taste.
10. Place a damp cotton cloth on a steamer and place rice flour, brown sugar, and rice powder in order.
11. Place in a steaming steamer and steam for 20 minutes and let it steam for 5 minutes.
12. Turn over onto a cutting board or tray, and then remove the sheet.
13. Cover with plastic wrap to slow the aging of the dishes.