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포근포근한 옥수수막걸리술빵(Corm Makgeoli Bread)
옥수수철을 맞이해서 시장에서 파는 포근포근한 옥수수막걸리술빵을 만들어보았어요.남은 막걸리옥수수빵을 찜기에 살짝 쪄서 먹으면 더욱 맛이있어요.
재료
고운 옥수수가루 1 & 1/4컵, 밀가루(강력) 2 & 1/4컵, 막걸리 1컵, 우유 1/2컵, 식용유 1/4컵, 소금 1/2Tbs, 황설탕 1/2컵, 이스트 5g, 계란 1개, 계란 노른자 2개, 소금 약간, 호랑이콩 3/4컵, 완두콩 1/2컵, 크랜베리 30g
만들기
1. 옥수수가루, 밀가루, 이스트를 넣고 섞어주세요.
2. 설탕, 소금을 넣고 섞어주세요.
3. 계란, 계란노른자, 우유, 막걸리를 넣고 섞어주세요.
4. 반죽에 식용유를 넣고 섞어주세요.
5. 랩을 씌운 후 구멍을 내주세요.
6. 따뜻한 곳에서 70분간 1차발효를 해주세요.
7. 발효 상태에 따라 달라질 수 있어요.
8. 끓는 물에 약간의 소금을 넣고 콩을 살짝 삶아 체에 받쳐 물기를 빼주세요
9. 1차 발효반죽에 콩과 크랜베리를 1/3은 남겨 놓고 2/3를 넣고 섞어주세요.
10. 젖은 면포를 깔고 찜기에 반죽을 붓고 따뜻한 곳에서 40분간 2차 발효를 해주세요.
11. 반죽위에 남은 콩과 크랜베리를 올려주세요.
12. 반죽을 김이 나는 찜기에서 40분간 쪄주세요.
Tip : 남은 것을 다시 드실때 찜기에 살짝 쪄서 바로 드시면 더욱 맛이있습니다.
[English Recipe]
I made a cozy corn makgeoli bread that is sold at the market in the corn season.It's more delicious if you steam the remaining rice wine corn bread in a steamer.
Ingredient
1 & Quater cup of Fine corn powder, 2 & Quater cup of bread flour , 1 Cup of makgeoli, Half cup of milk, Quater cup of cooking oil, Half Tbs of Salt, Half cup of Brown Sugar, 5g of yeast, 1 egg, 2 egg yolks, a little bit of salt, 3/4 cup of bean, Half cup of pea, 30g of cranberries.
Recipe
1. Add corn powder, bread flour, and yeast and mix.
2. Add sugar and salt and mix.
3. Add egg yolk, milk, and makgeolli and mix.
4. Add cooking oil to the dough and mix.
5. Cover with wrap and make a hole.
6. First Ferment in a warm place for 70 minutes.
7. It depends on the fermentation status.
8. Put a little salt in boiling water and boil the beans slightly and sieve the water out.
9. Leave 1/3 of beans and cranberries in the 1st fermented dough and mix with 2/3 of them.
10. Spread wet cotton cloth, pour dough into steamer and ferment second time in warm place for 40 minutes.
11. Place remaining beans and cranberries on the dough.
12. Steam the dough in a steaming steamer for 40 minutes.
Tip: When you eat the leftovers again, it's even more delicious if you steam them a little bit in the steamer and eat it right away.