김상궁의 수랏상 레시피

알토란 두부 장아찌(Jangajji with dubu) 만들기

KAYA_0316 2019. 10. 8. 10:00

두부장아찌(Jangajji with dubu)

 

 

두부장아찌를 알토란에서 본 방식으로 만들어 보았어요. 두부는 건강에도 좋고 여러 요리에도 활용이 가능한데다 맛있어서 모두에게 사랑받는 식재료입니다. 저도 두부로 만든 요리들을 꽤 좋아하는 편인데요, 알토란에서 나온 방식이 맛있어보여 한번 따라해 보았습니다.

 

 

재료 

 

 

두부 300g (3 모), 건조갯살 100g, 홍고추 5개, 청양고추 5개, 들기름 3 큰술
간장 소스 : 진간장 1컵, 물 3컵, 맛술 1/2컵, 흰설탕 3 큰술, 통후추 1큰술, 마늘 10쪽, 생강 1알

 


만들기 

  
1. 키친타올로 두부의 수분을 닦아주세요.


2. 팬에 들기름을 넣고 두부를 노릇하게 부쳐주세요.


3. 센불에서 시작하여 거품이 오르면  중 불에서 서서히 부쳐줍니다.


4. 키친타올에 올려 기름기를  제거해주세요.
  

5. 으깬마늘, 후추, 편썬생강을 육수주머니에 넣어주세요.


6. 진간장, 물, 맛술, 건 조갯살, 육수주머니를 넣고 끓여줍니다.

 


7. 끓기 시작하면 3분간 끓여주세요.


8. 두부를 용기에 담고 뜨거운 간장소스를 부어주세요.


9. 완전히 식힌 후 채썬 청양고추와 홍고추를 올려주세요.

 


10. 드실 때 통깨를 뿌려줍니다.


11. 냉장고에 하루 숙성 후 드실수 있어요.


 

  [English Recipe]

 

 

Tofu is a dish similar to cheese made from beans. It is also the most commonly used food ingredient in the three East Asian countries. In Korea, it is common to eat it by baking it or putting it in a stew.
Today, we're going to pour soy sauce and make tofu Jangajji.

 

 

 Ingredient


300g of Dubu, 100g of clam meat, 5 red peppers, 5 Cheongyang peppers, 3Ts of perilla oil

Soy Seasoning sauce : 1 Cup of Dark Soy sauce, 3 Cup of water, Half cup of Cooking wine, 3Ts of White Sugar, 1 whole pepper, 10 Garlics, 1 Ginger

 

 

 

  Recipe

 


1. Wipe off the moisture in dubu with kitchen towel.
  

2. Place perilla oil in pan and fry Dubu until golden.
  

3. Start at high heat and slowly heat it up when the bubbles rise.

 


4. Place in kitchen towel to remove oil.

 
5. Place mashed garlic, pepper, and sliced ginger in stock pocket.
  

6. Add the soy sauce, water, cooking wine, dried clam meat, and stock pouch and boil.


7. Bring to a boil and simmer for 3 minutes.

 


8. Place tofu in a bowl and pour in hot soy sauce.


9. Cool completely and add shredded cheongyang pepper and red pepper.


10. Sprinkle sesame seeds when you eat.


11. You can eat it after ripening it in the fridge for a day.