김상궁의 수랏상 레시피

백숙집 오이김치(cucumber kimchi) 만들기

KAYA_0316 2019. 7. 5. 10:00

오이김치 (cucumber kimchi)

 

의외로 국밥집이 맛있냐 안맛있느냐는 김치에서 많이 결정되는 것 같아요. 그냥 국밥도 김치를 얹어서 함께 먹느냐 아니냐에 따라서 정말 맛이 천차만별로 달라지지 않나요? 오늘은 유명 백숙집의 오이김치 레시피를 보고 한번 따라 만들어보았어요.

 

 

재료 

 

오이 15개, 천일염 1 1/4컵, 물 3L, 설탕 2Tbs, 토마토 2개, 부추 반줌, 파 1개, 고춧가루 10Tbs, 설탕 2Tbs, 멸치액젓 4Tbs, 새우젓  3Tbs, 매실청 2Tbs, 다진마늘 3Tbs, 꽃소금 1/2Tbs

 


만들기 



1. 오이를 천일염으로 문질러 비벼준 후 씻어주세요.



2. 오이를 적당한 크기로 잘라 설탕 2Tbs를 넣고  1시간정도 절여줍니다.

  

3. 천일염을 넣은 소금물이 끓으면 오이에 부어주세요.
 

4. 1시간동안 절여 줍니다.
 

5. 체에 받쳐 물기를 빼주세요.
 

6. 토마토를 믹서기에 갈아줍니다.
 

7. 부추를 적당한 크기로 잘라주세요.
 

8. 새우젓을 다져주세요.
 

9. 오이, 토마토간거, 고춧가루,  멸치액젓, 새우젓, 매실청, 설탕, 다진마늘을 넣고 버무려줍니다.


10. 송송썬 파와 부추를 넣고 버무려주세요.


11. 기호에 맞게 소금으로 간을 해주세요.


12. 3~4시간동안 실온에서 숙성 시킨 후 냉장보관합니다. 

 

 

  [English Recipe]


It's decided by kimchi whether samgyetang tastes good or not. Samgyetang tastes really different depending on whether you eat it with kimchi or not. Today, after seeing the recipe for cucumber kimchi at the famous Baek Sook house, I tried to follow it.

 

 

 Ingredient

 

15 cucumbers, 1 and Quater cup of bay salt, 3L of water, 2Tbs of sugar, 2 Tomatoes, a half fist of chives, 1 green onion, 10Tbs of Red pepper powder, 2Tbs of sugar, 4Tbs of myeolchi aekjeot, 3Tbs of pickled shirimp, 2Tbs of plum syrup, 3Tbs of grind garlic, Half Tbs of Kosher salt

 

 

  Recipe


1. Rub the cucumber with a bay salts and wash.


2. Cut cucumbers into appropriate sizes and add 2 Tbs of sugar and marinate for about 1 hour.


3. Pour into cucumbers when salt water is boils.


4. It's pickled for an hour.


5. Strain on a sieve.


6. Change the tomatoes into a blender.


7. Cut chives into appropriate sizes.


8. Chop the shrimp, please.


9. Add cucumber, tomato liver, red pepper powder, myeolchi aekjeot, salted shrimp, plums, sugar, chopped garlic and mix.


10. Add green onion and chives and mix.


11. Season with salt to suit your taste.


12. Marinate at room temperature for 3 to 4 hours and refrigerate.